Kā pasargāt auto lukturus no zagļiem


Kā pasargāt auto lukturus no zagļiem

Kā informē Valsts Policija, pēdējā pusgada laikā ir pieaudzis auto lukturu zādzību skaits.  Zagļu iecienītākie lukturi ir tieši VOLVO markas automašīnām, iespējams tādēļ, ka tos ir vieglāk izņemt nekā citu marku automašīnām, kā arī palielinoties pieprasījumam pēc konkrētu auto marku detaļām, palielinās arī zādzību īpatsvars.

Laika posmā no 2020. gada 1. septembra līdz šā gada 28. februārim valstī reģistrētas 476 automašīnu lukturu zādzības. Visvairāk (370) zādzības reģistrētas Rīgas reģionā, kam seko Zemgales reģions, kur sešu mēnešu periodā reģistrētas 66 automašīnu lukturu zādzības.

Kā pasargāt automašīnas lukturus no zādzības?

Lukturu aizsardzībā liela loma ir pašam auto īpašniekam, jo tikai paša izvēlētie drošības līdzekļi var, kā minimums, apgrūtināt zagļu darbu.

Diezgan efektīva varētu būt KASKO apdrošināšana, kurā atrunāti šāda veida riski.

Kā informē Apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” apkopotā informācija par KASKO pieteikumiem liecina, ka šī gada pirmajos divos mēnešos, salīdzinot ar pērno gadu, automašīnu detaļu zādzību skaits pieaudzis par 30 %.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad visbiežāk apzagtas BMW markas automašīnas. Taču būtiski pieaudzis arī Volvo markas automašīnu detaļu zādzību gadījumu skaits – pērn tas palielinājies vairāk nekā četras reizes. Kopumā pērn par automašīnu un to detaļu zādzībām BTA apdrošināšanas atlīdzībās izmaksājusi 703 tūkstošus eiro.

Kā nākamā no aizsardzības metodem, noteikti ir jāpiemin lukturu marķēšana. Kā zināms, otrreizējā tirgū, marķētas auto detaļas ir krietni grūtāk pārdot.

Tālāk seko motora pārsega bloķētājs. Nav noslēpums, lai izņemtu lukturi, nepieciešams atvērt motora pārsegu, savukārt bloķētājs šo ieceri noteikti apgrūtinās.

Visbeidzot, vecā, labā signalizācija, kura iebūvēta tā, lai sāktu darboties brīdī, kad notiek motora pārsega atvēršana. Tas piesaistīs uzmanību un apgrūtinās zagļu ieceres realizēšanu.

Jebkurā gadījumā aicinām nebūt vienaldzīgiem, ja redzat aizdomīgu rosīšanos gar automašīnām, ziņojiet Valsts Policijai. Šoreiz, iespējams, tā ir vienkārši kāda cita automašīna, taču nākamreiz zaglis var piešaut nagus arī Tavam spēkratam.