Kāds ir labākais auto līzings, un kas būtu jāzina to izvēloties


Auto līzings ir lielisks veids, kā ātri tikt pie kārotās automašīnas, tāpēc jau labu laiku tas ir viens no pieprasītākajiem auto iegādes finansēšanas veidiem. To izvēlas kā privātpersonas, tā uzņēmumu īpašnieki un pārstāvji, papildinot savus autoparkus uzņēmumu vajadzībām.

Iegādāties auto līzingā ir visai vienkārši, taču pirms steigt uz autoplaci pēc jaunās automašīnas, nepieciešams pārliecināties, ka saņemsi iespējami izdevīgāko piedāvājumu. Bet kas tad īsti ir labākais auto līzings? Tam būtu jāatbilst tavai maksātspējai, kā arī mērķim, ar kādu auto Tu grasies iegādāties. Par svarīgāko, kas jāzina, izvēloties auto līzingu, uzzini raksta turpinājumā.

Kas ir auto līzings

Auto ņemšana līzingā pēc būtības nozīmē iegādāties auto uz nomaksu. Savā ziņā auto līzings līdzinās kredīta ņemšanai, taču pastāv dažas svarīgas atšķirības. Auto kredītu raksturo tas, ka kredīta apjomu nenosaka automašīnas cena un vecums, tāpēc kredītu ir iespējams noformēt arī lietota auto iegādei ar vērtību no 1000 EUR. Tāpat, noformējot kredītu, auto uzreiz ir iespējams reģistrēt uz jaunā īpašnieka vārda.

Auto līzings ir piemērots gan lietotu, gan jaunu auto iegādei, taču tiek noteikti ierobežojumu attiecībā uz finansējuma apjomu. Bieži vien no kreditētāja puses tiks prasīta pirmā iemaksa, taču šo prasību individuāli nosaka katrs uzņēmums, kas piedāvā auto iegādi līzingā. Ir arī uzņēmumi, kas piedāvā iegādāties auto līzingā bez pirmās iemaksas. Daudzos auto salonos klientiem pat tiek piedāvāts auto līzings bez izziņām no darba devēja.

Pārsvarā līzings auto iegādei tiek piešķirts sākot no 5000 EUR, kā arī auto vecums līzinga termiņa beigās nedrīkst pārsniegt 13 līdz 15 gadus.

Līzinga ņēmējiem auto iegādei ir pieejami trīs dažādi līzinga veidi, kas katrs būs piemērots individuālām vajadzībām.

2-labakais-auto-lizings

Foto: Eric Mclean, Unsplash.com

Auto līzinga veidi

Lai saprastu, kāds ir labākais auto līzings, aicinām iepazīties ar trim līzinga veidiem, kas atšķiras atkarībā no klienta vajadzībām:

  • finanšu līzings – šis līzinga veids nodrošina prognozējamus tēriņus. Finanšu līzinga līgumā tiek atrunāts, ka klients sedz pilnu automašīnas vērtību noteiktā laika periodā, un perioda beigās līzinga ņēmējs kļūst par auto īpašnieku;
  • operatīvais līzings – šo līzinga veidu varētu saukt par ilgtermiņa nomu. Izvēloties šo līzinga veidu, klients auto izmanto noteiktu laika periodu, piemēram, piecus gadus, un tad automašīnu atgriež auto dīlerim. Pēc auto atdošanas, dīleris atpērk auto par iepriekš atrunātu summu, kas ir konkrēta auto vērtība perioda beigās;
  • ilgtermiņa noma ar izpirkšanas tiesībām – šis būs noderīgs risinājums tiem, kuri nezin, cik ilgi auto nākotnē būs vajadzīgs. Pēc līguma beigām klientam ir iespēja izvēlēties auto vai nu apmainīt pret citu, izpirkt auto par atlikušo vērtību vai arī automašīnu atgriezt.

Kas jāzina, pirms auto iegādāties līzingā

Lai auto iegādātos uz nomaksu, svarīgi ir ņemt vērā pāris priekšnosacījumus.

  1. Lai saprastu savas iespējas iegādāties auto līzingā, lieti noderēs auto līzinga kalkulators. Tas uzskatāmāk parādīs, kādu ikmēneša summu Tev būs jāmaksā par noskatīto auto.
  2. Izvēloties operatīvo līzingu, parēķini, cik kilometrus gadā Tu vidēji nobrauc. Šeit vērā būtu jāņem gan iepriekšējo gadu pieredze, gan plāni nākotnei. Tas ir nepieciešams tādēļ, ka par papildu nobrauktajiem kilometriem var nākties maksāt soda naudu.
  3. Izvērtē vai Tev ērtāk būs maksāt pirmo iemaksu un mēnesī maksāt mazāk, vai arī auto iegādāties bez pirmās iemaksas, mēnesī atliekot lielāku naudas summu.
  4. Izvēlies tādu auto, kas tik ātri nezaudēs vērtību. Modernas un jaunas automašīnas nolietojas daudz ātrāk, kā rezultātā būs jārēķinās ar lielākiem ikmēneša maksājumiem, tāpēc izdevīgāks pārsvarā būs lietotu auto līzings. Noteikti izpēti noskatīto automašīnas modeli, lai pārliecinātos par tā uzticamību nākotnē.
3-labakais-auto-lizings

Foto: Keenan Constance, Pexels.com

Kā notiek auto iegāde līzingā

Principā auto līzings no 18 gadiem ir pieejams jebkurai maksātspējīgai personai. Auto iegāde uz nomaksu mūsdienās ir visai vienkārša – nepieciešams vien aizpildīt pieteikuma anketu, lai pēc tam ar tevi sazinātos autocentra pārstāvis, izrunājot iespējas saņemt līzingu noskatītajai automašīnai.

Labākais auto līzings būs tāds, kas sevī ietver izdevīgus nosacījumus, atbilstoši tavai maksātspējai un vēlmēm. Izvēloties auto, pārliecinies par to, ka auto pārdevējs pirms automašīnas tirgošanas ir veicis pilnu tās apkopi.

 

Sazinies ar mums un izrunāsim, kā Tu vari tikt pie sava sapņu auto!