Lietotu auto tirgus modes tendences 2024. gada vasaras sezonā Latvijā


Vai Līgo svētkos līs? Vai Latvijai izdosies izcīnīt medaļu Vasaras Olimpiskajās spēlēs Parīzē? Kuri deputāti iegūs mandātu Eiropas parlamentā jūnijā gaidāmajās vēlēšanās? Visi šie jautājumi nodarbina sabiedrības kolektīvo interesi tik pat daudz kā jautājums – ko gan sagaidīt no lietotu auto tirgus vasaras sezonā?

Mūsu eksperti Muzeja nakti veltīja analizējot simtiem nozares aspektu, un lūk kāds rezumē: 2024. gada vasaras sezona solās būt īpaši dinamiska lietotu auto tirgū Latvijā. Tirgus attīstība un patērētāju intereses mainās, ietekmējot pieprasījumu pēc konkrētiem automobiļiem, dzinējiem un aprīkojuma. Bet par visu pēc kārtas.

Kuras būs pieprasītākās auto markas?

Ar lielu pārliecību varam apgalvot, ka šogad lietotu auto tirgū Latvijā īpaši pieprasītas būs šādas markas:

1. Volkswagen: Volkswagen saglabās savu popularitāti, pateicoties uzticamībai un plašajam modeļu klāstam, kas spēj apmierināt dažādas pircēju vajadzības. Modeļi kā Golf un Passat ir stabilas vērtības un labi zināmi, pateicoties savai uzticamībai un pieejamībai. Izvēle, ar kuru grūti nošaut greizi.

2. Toyota: Toyota automobiļi izceļas ar augstu kvalitāti un ilgmūžību. Tādas modeļu sērijas kā Corolla un RAV4 ir ļoti pieprasītas pateicoties zemām uzturēšanas izmaksām un augstam cenas-kvalitātes attiecības līmenim.

3. BMW: BMW ir un joprojām būs populāras pircēju vidū, kuri meklē prestižu un augstu veiktspēju. Un tādu spēkratu kārumnieku skaits tikai pieaugs.

Dzinēju trendi

Šajā sezonā pircēji dzinēju izvēles dilemmas priekšā nonāk krietni vairāk, jo nupat ir tiešām simtiem faktoru, ko apsvērt, pirms izdarīt pareizo izvēli, un šis aspekts krietni lielā mērā ietekmēs kopējo tirgus dinamiku:

1. Hibrīdi un elektromobiļi: Arvien pieaug interese par videi draudzīgākiem risinājumiem. Nenoliedzami, ka hibrīdi un elektromobiļi kļūst arvien pieprasītāki, pateicoties zemākām ekspluatācijas izmaksām un valsts atbalsta programmām, kas veicina šo transportlīdzekļu iegādi. Turklāt, šie auto vairs nav retums arī lietotu auto tirgū.

2. Dīzeļdzinēji: Lai gan dīzeļdzinēji zaudē popularitāti citviet Eiropā, Latvijā tie joprojām būs augsti pieprasīti, īpaši garāku distanču veicējiem un tiem, kuri meklē ekonomiskus risinājumus degvielas patēriņā.

Avots: Pexels.com

Dizaina un aprīkojuma ekstras

2024. gada vasaras sezonā autobraucēji īpašu uzmanību pievērsīs šādām dizaina un aprīkojuma ekstrām:

1. Modernās tehnoloģijas: Automašīnas ar moderniem multimediju sistēmu risinājumiem, piemēram, Apple CarPlay un Android Auto, būs ļoti pieprasītas. Arī viedās palīgsistēmas kļūst par būtisku kritēriju pircējiem, jo jāsaprot, ka iegādāties lietotu auto, nenozīmē nopirkt pilnīgu graustu. Tieši pretēji – nereti lietoti auto ir daudz labāk aprīkoti par bāzes automobiļiem no salona.

2. Drošības sistēmas: Pieprasījums pēc transportlīdzekļiem ar augstākā līmeņa drošības sistēmām, piemēram, adaptīvo kruīza kontroli, joslas uzturēšanas palīgu un automātisko bremzēšanu, strauji pieaugs, jo arī lietotu auto sortimentā minētās ekstras arvien vairāk ir pašsaprotams aprīkojums.

3. Ergonomika un komforts: Pircēji arvien vairāk novērtē automašīnas ar augsta līmeņa komforta funkcijām, piemēram, ādas sēdekļiem, panorāmas jumtu un augstvērtīgu salona apdari, tostarp, lietotu auto pircēji.

Avots: Pexels.com

Dizaina īpatnības

Automašīnu dizaina tendences mainās, bet fundamentālas vērtības un vizuālās iezīmes saglabājas. Proti, arī šovasar pircēji īpaši pievērsīs uzmanību:

1. Sportiskai elegancei: Lietoti automobiļi ar sportisku, bet elegantu dizainu, piemēram, kupejas un sedani ar izteiktiem aerodinamiskiem, mūsdienīga paskata elementiem, būs augsti novērtēti.

2. Kompaktiem SUV: Kompaktie SUV kļūst arvien populārāki, jo tie piedāvā labu manevrētspēju pilsētas apstākļos un pietiekamu ietilpību ģimenes vajadzībām.

Kopumā lietotu auto tirgus turpinās pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un pircēju vēlmēm. Pircēji arvien vairāk novērtēs pārbaudītus un sertificētus lietotus automobiļus, kas piedāvā drošību un uzticamību. Autosaloni un pārdevēji, kas piedāvās pilnīgus servisa vēstures pārskatus, pārskatāmu auto vēsturi un garantijas, kļūst par pircēju primāro izvēli.

2024. gada vasaras sezona solās būt aizraujoša un daudzveidīga lietotu auto tirgū Latvijā. Pieprasījums pēc populārākajām auto markām, moderniem, mūsdienīgiem dzinējiem un aprīkojuma ekstrām atspoguļo patērētāju vēlmes pēc uzticamības, tehnoloģijām un komforta, pat, ja tie domā par lietota auto iegādi. “Lietots” auto nozarē nebūt nenozīmē “nobraukts” vai gatavību atteikties no braukšanas baudas un spēkratiem cienīgā stāvoklī un aprīkojumā. Pircēji joprojām būs prasīgi un meklēs sev piemērotāko automašīnu, kas maksimāli atbilst viņu individuālajām vajadzībām un dzīvesstilam, sekojot tieši šīm būtiskākajām tendencēm, kas minētas rakstā.